Žljebljenje asfalta na auto-putevima u cilju povećanja bezbednosti saobraćaja

PINS Inženjering d.o.o. Novi sad je privredno društvo za projektovanje, izvođenje i nadzor, koje obavlja saobraćajne inženjerske delatnosti i tehničkog savetovanja. U sklopu svojih brojnih usluga, PINS Inženjering obavlja i poslove iz oblasti povećanja i očuvanja bezbednosti saobraćaja.

Usluga koja se odnosi na povećanje i očuvanje bezbednosti saobraćaja obuhvata kako postavljanje adekvatne signalizacije na saobraćajnim površinama, tako i sve mere obuhvaćene projektovanjem puteva, izgradnjom saobraćajnica i postavljanjem sve neophodne prateće infrastrukture uz konstantan nadzor svih radova u sklopu projekata izrade puteva.

Jedna od mera za povećanje bezbednosti saobraćaja je žljebljenje asfalta. Žljebljenje asfalta ili pravljenje useka na asfaltu auto-puteva je mera za poboljšanje drenaže puteva. Podrazumeva mehaničko grebanje vozne površine asfalta kako bi se poboljšala drenaža saobraćajnice i sprečilo stvaranje debljeg sloja vode na kolovozu. Veća količina vode na kolovozu od dozvoljene bi mogla da izazove akvaplaning ili odvajanje pneumatika od površine kolovoza, koji nije u stanju da ukloni vodu pod sobom. Akvaplaning bi moglo uzrokovati gubitak kontrole nad vozilom zbog tankog sloja vode između gume i površine asfalta.

Žljebljenje asfalta odnosno mehaničko grebanja vozne površine puta, a nastaje tako što se posebnom mašinom prave useci kojima otiče voda. Useci se prave na mestima gde se poprečni nagib puta menja sa jedne na drugu stranu puta. Ovi rezovi mogu biti duboki od 3-7 mm. Usecanje kolovoza je moguće raditi u tri slučaja:

  • kada se izgrađuju putevi, u sklopu predviđenih mera za povećanje bezbednosti saobraćaja, ako je to utvrđenim uslovima na putu predviđeno,
  • u toku njihove rekonstrukcije, kada se radi obnova ili nadogradnja kolovoza,
  • u posebnim okolnostima kao što je povećana količina vode na auto-putevima, ukoliko je oticanje vode sa određenog dela puta lošije od očekivanog.

Ono što treba istaći je da mera žljebljenja asfalta ne skraćuje životni vek kolovoza, ali zato značajno doprinosi povećanju bezbednosti saobraćaja. Kako bi mera usecanja kolovoza dala najbolje rezultate, neophodno je prvo utvrditi uzrok stagnacije vode.

Žljebljenje asfalta je prisutno na autoputevima u Sloveniji i Hrvatskoj, na brojim mestima u cilju povećanja bezbednosti saobraćaja u uslovima povećane količine padavina od uobičajenih.

Slične objave