Počinju radovi na rekonstrukciji mosta preko Rokovog potoka u Petrovaradinu

Državni put IIA-100 (Horgoš – Novi Sad – Beograd), na kojem se nalazi putni objekat preko Rokovog potoka u Petrovaradinu, jedan je od najstarijih modernih puteva u Republici Srbiji. Građen je 20-tih i 30-tih godina prošlog veka od betonskih ploča tri puta deset metara između kojih se nalazi zazor zaliven bitumenom i katranom. Od prvobitnih betonskih ploča ostala je samo deonica između Bačke Topole i Srbobrana, ostali deo puta je sa savremenim asfaltnim zastorom.

Sredinom avgusta 2023. godine, JP „Putevi Srbije“ izvršiće rušenje postojećeg mosta u Petrovaradinu, preko Rokovog Potoka i izgradnju novog. PINS Inženjering bio je zadužen za iznalaženje rešenja odvijanja saobraćaja između Novog Sada i Sremskih Karlovaca (putničkog i javnog gradskog prevoza) kao i tranzitnog s obzirom da će državni put IIA-100 biti zatvoren oko dva meseca. Saobraćaj putničkih i vozila JGSP-a odvijaće se ulicama Vuka Isakoviča i Krajiškom, a tranzitni mrežom državnih puteva preko Rume i Inđije. Investitor je JP „Putevi Srbije“

JP „Putevi Srbije“ osnovano je shodno Zakonu o javnim putevima (Sl. Glasnik RS, broj 101/05) i obavlja stručne poslove koji se odnose na trajno, neprekidno i kvalitetno održavanje i zaštitu, eksploataciju, izgradnju, rekonstrukciju, organizaciju i kontrolu naplate putarine, razvoj i upravljanje državnim putevima prvog i drugog reda u Republici Srbiji. Putevi, kao dobra u opštoj upotrebi, su državna svojina, a upravljanje državnim putem je delatnost od opšteg interesa. Finansiranje izgradnje i rekonstrukcije, održavanja i zaštite javnog puta obezbeđuje se iz naknade za upotrebu državnog puta – putarine, finansijskih kredita, budžeta Republike Srbije i drugih izvora u skladu sa zakonom.

Slične objave